Niezwykle łatwy przepis na brownie z cukinią i orzechami

Oto bardzo prosty przepis na brownie jakiego jeszcze nie jadłeś.



Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 300 g (20 łyżek) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g (21½ łyżeczki) ksylitolu
  • 30 g (3 łyżki) kakao
  • 3 jajka
  • 2 g (½ łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 100 ml (10 łyżek) oleju
  • 40 g (10 szt.) orzechów włoskich
  • 4 g (ok. 1 łyżeczka) aromatu waniliowego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Foremkę nasmaruj odrobiną oleju lub wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Do miski wsyp kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przesianą przez sitko mąkę – całość wymieszaj.
  4. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posiekaj orzechy.
  5. Do drugiej miski wbij jajka i zmiskuj je z ksylitolem. Następnie dodaj olej, ekstrakt z wanilii, orzechy i cukinię.
  6. Do mokrych składników powoli wsypuj suche cały czas mieszając, aż do momentu całkowitego połączenia się składników.
  7. Gotową masę przelej do foremki i piecz przez ok. 50 minut.

Smacznego!

Wartości odżywcze w 100 g:

270 kcal / 7 g białka / 35 g węglowodanów / 14 g tłuszczy / 3 g błonnika

Odsłon 1 641