Kupując owoce suszone należy zwracać uwagę na ich skład oraz…

Kupując owoce suszone należy zwracać uwagę na ich skład oraz sposób, w jaki zostały zakonserwowane. Często dodaje się do nich cukier i olej roślinny, a konserwowane są związkami siarki. Aby uniknąć spożywania owoców konserwowanych w taki sposób należy szukać na opakowaniu czy nie ma tam informacji typu: E220, dwutlenek siarki, zawiera siarczany (siarczyny), konserwant E220, bezwodnik kwasu siarkowego. Jeśli któreś z tych oznaczeń się pojawi, lepiej nie kupować takiego produktu. Owoce nie siarkowane są ciemniejsze. Lepsza jakość niestety oznacza wyższą cenę, ale zdrowie jest bezcenne. Błonnik pokarmowy i sorbitol zawarty w owocach suszonych pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, jednak w nadmiarze mogą powodować biegunki i wzdęcia, dlatego trzeba zachować umiar w ich spożywaniu.



Odsłon 606