Jak rozpoznać dobry miód?

Jak rozpoznać dobry miód? 1. Miód skrystalizowany – wcale nie oznacza, że jest gorszy od tego płynnego. 2. Smugi w słoiku w miodzie to oznaka naturalnego procesu krystalizacji. 3. Dobry płynny miód, gdy jest powoli przelewany powinien tworzyć piramidkę. Jeśli zamiast tego w miodzie robi się wgłębienie, to znak że mógł być rozcieńczany wodą. 4. Miód, który nie krystalizuje się przez kilka miesięcy najprawdopodobniej został podgrzany do zbyt wysokiej temperatury. Oznacza to, że nie ma żadnych wartości zdrowotnych. 5. Aby rozcieńczyć miód część producentów dodaje do niego syropu glukozowo-fruktozowego – taki miód też się nie krystalizuje. 6. Biały osad na górze słoika z miodem np. rzepakowego to także oznaka dobrej jakości pszczelego miodu. 7. Najlepszy miód pochodzi z pasieki oddalonej do 100 km od miejsca naszego zamieszkania – wówczas pszczoły zbierają pyłki kwiatów, które mają antyalergiczne oddziaływanie na nasz organizm.



Odsłon 1 775