Izolat białka serwatkowego – zalety i wady

Izolat białka serwatkowego za sprawą swoich właściwości uznawany jest za najlepszy wśród pozostałych rodzajów białek serwatkowych:



  • Znakomita wchłanialność i lekkostrawność – proces produkcji izolatu białka serwatkowego pozwala uzyskać najczystszą formę białka, dzięki czemu organizm szybko i łatwo wchłania produkt z przewodu pokarmowego, nie obciążając narządów trawiennych. Warto też wiedzieć, że laktoza zostaje praktycznie całkowicie usunięta. Warunkiem lekkości trawiennej jest używanie pewnych produktów zawierających sam izolat białka serwatkowego bez zbędnych dodatków, lub zawierającego tylko dodatki, które proces trawienia wspomagają.
  • Krótki czas trawienia, najszybszy wyrzut aminokwasów do krwiobiegu – całkowity czas trawienia izolatu białka serwatkowego nie powinien przekroczyć 90 minut, przyjęty zaś na pusty żołądek powinien być przyswojony nawet do 60min całkowicie. Ten rodzaj białka świetnie sprawdza się, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku białka (aminokwasów).
  • Bardzo wysoka zawartość procentowa białka na 100g produktu – na rynku znajdziemy preparaty zawierające nawet do 95% samego białka. Dzięki całkowitemu ograniczeniu pozostałych makroskładników organizm skupia się na trawieniu jedynie białka, które zostaje szybko przyswojone. Poza tym płacimy jedynie za białko, a nie za zbędne wypełniacze produktu.
  • Bardzo dobra rozpuszczalność, duży wybór smaków
  • Wysoki poziom działania anabolicznego i antykatabolicznego – ze względu na szybko przyswajane, najwyżej jakości aminokwasy egzogenne otrzymujemy ogromne ilości budulca mięśniowego. Uzupełniamy niedobór aminokwasów (które w przypadku za niskiego poziomu glikogenu zastępują go działając anty-katabolicznie) w prosty i wygodny sposób.

zobacz2

Doszukując się wad izolatu białka serwatkowego, możemy wymienić:

  • wysoką cenę produktu
  • masę dodatkowych składników, które służą raczej jedynie spadku ekonomiczności odżywki białkowej (trudno obecnie znaleźć na rynku „czystą” odżywkę białkową)
  • zawężone możliwości obróbki cieplnej, a w praktyce można jedynie stosować go na zimno
Odsłon 23 674