Fit curry z batatami, szpinakiem i ciecierzycą

Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na zdrowe curry w 30 minut.



Składniki:

  • 2 bataty
  • 1¼ szklanki ciecierzycy z puszki
  • ½ puszki pomidorów
  • 4 garście młodego szpinaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 20 łyżek mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ¾ czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry świeżej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bataty i pokrój w kostkę.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Podsmażaj 2 minuty na niewielkim ogniu.
  3. Dodaj kmin, imbir, kurkumę, posiekaną kolendrę oraz pokrojone pomidory z puszki. Gotuj 10 minut.
  4. Dodaj bataty, ciecierzycę oraz szpinak. Gotuj pod przykryciem ok. 5 minut.
  5. Dodaj mleczko kokosowe i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Opcjonalnie podawaj z ryżem.

Smacznego!

Wartości odżywcze na 100 g:

99.60 kcal / 2.5 g białka / 11.5 g węglowodanów / 5 g tłuszczy / 1.5 g błonnika

Odsłon 3 150