Dlaczego nie należy jeść nadpsutych warzyw i owoców?



Z badań przeprowadzonych przez TNS Global na zlecenie Fundacji BOŚ wynika, że ponad połowa ankietowanych odkrawa kawałek nadpsutego owocu lub warzywa i wykorzystuje resztę do przygotowania posiłku. Jednak to, co widzimy na wierzchu jabłka czy marchewki, to tylko zewnętrzna część grzybni, a w rzeczywistości cały owoc lub warzywo są zainfekowane. To, że nie widać pleśni, wcale nie oznacza, że jej komórki nie przenikły do pozostałej, pozornie zdrowej części owocu. Paradoksalnie, nie wywołują one szybkich i widocznych objawów jak bakterie, jednak można śmiało powiedzieć, że są dla nas bardziej niebezpieczne, gdyż działają „po cichu”. Dla naszego zdrowia groźne są wytwarzane przez pleśnie mikotoksyny (np. patulina), które powodują uszkodzenie wątroby lub nerek. Dlatego jeśli widzimy spleśniałe jedzenie, po prostu je wyrzućmy. Ponadto, przebierajmy owoce i warzywa przed przyrządzeniem z nich potraw i przetworów. Żywność nadgniła, którą trzymamy ze świeżą, przyspiesza proces psucia innych (dobrych) produktów.

Odsłon 13 570