Co jeść po treningu?



Standardowy posiłek potreningowy powinien zawierać w sobie węglowodany oraz białka. Te pierwsze pozwolą na odbudowanie zużytego podczas ćwiczeń glikogenu w mięśniach i wątrobie, z kolei drugie – na regenerację mikrouszkodzeń mięśni i ich dalszą rozbudowę. Gdy wybieramy składniki, które znajdą się w naszym posiłku, warto sięgnąć po węglowodany proste oraz białko, które zostanie dość szybko strawione. Stąd popularne połączenia jak: biały ryż z kurczakiem, shake bananowy z jogurtem naturalnym, mlekiem i orzechami, jajecznica z pieczywem, naleśniki z odżywką białkową czy shake węglowodanowo-białkowy. Proporcje białka i węglowodanów w posiłku potreningowym są uzależnione od intensywności wykonanego treningu, indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego oraz celu treningowego. Z pewnością podczas redukcji tkanki tłuszczowej zjesz mniej niż w trakcie budowania masy mięśniowej – wtedy bowiem kluczowy jest okres dla przyjęcia składników odżywczych. Często możemy spotkać się z opiniami, że po treningu należy unikać tłuszczu oraz produktów bogatych w błonnik. Ma to wydłużać czas przyswajania składników odżywczych oraz zmniejszać ilość wykorzystanych do regeneracji produktów. Wiele badań wskazuje jednak, że nie mają one negatywnego wpływu na regenerację po wysiłku. Warto jednak zachować umiar – decydując się na tłuszcz, należy sięgnąć po ten wartościowy, np. z orzechów, awokado lub tuńczyka.

Odsłon 21 509