9 egzotycznych owoców, które mają mniej niż 100 kcal

Jabłka, banany, śliwki, gruszki… Te owoce zna doskonale każdy z nas. Ale co to jest tamarillo, kiwano czy passiflora? W których częściach świata można je spotkać? Jak to wygląda i smakuje? Co w tych owocach nadaje się do zjedzenia i co dobrego można z nich zrobić? Oto 9 tropikalnych owoców, których zdecydowanie warto spróbować, bez obaw o dietę.



1. Tamarillo (cyfomandra, pomidor drzewiasty)

Pochodzenie: Peru, Chile lub Kolumbia; obecnie uprawiane są w górzystych rejonach Ameryki Południowej i Nowej Zelandii
Jadalne: w całości, ale warto zdjąć skórkę po sparzeniu jej wrzątkiem
Smak: słodko-gorzkie, nieco przypominają przyprawione pieprzem pomidory
Jakie wybierać: gdy wyglądają jak mocno dojrzałe pomidory, a skórka zaczyna się marszczyć
Co można z nich zrobić: konfitury, soki lub kompoty, używa się ich także do drinków (miksowanych w blenderze) i jako dodatek do kanapek, np. z szynką lub serem (w plastrach)
Wartość zdrowotna: cenne źródło witaminy E
Kaloryczność: 33 kcal/100 g

2. Mango (posmak, posmacz)

Pochodzenie: Indie; obecnie uprawia się je we wszystkich rejonach tropikalnych
Jadalne: soczysty miąższ; owoc można rozciąć na pół i wybrać miąższ łyżką lub obrać ze skórki i pokroić
Smak: intensywny, słodki, a zarazem cierpki, kwaskowaty, czasem z lekkim posmakiem terpentyny
Jakie wybierać: mango z grubą skórką – miękkie jak banany, z cienką skórką – lekko pomarszczone
Co można z nich zrobić: można użyć jako dodatku do sałatek owocowych, konfitur, kompotów, kremów, wkroić do drinków lub galaretek
Kaloryczność: 57 kcal/100 g

2. Granat czerwony

Pochodzenie:
południowo-zachodnia Azja; obecnie uprawiane są we wszystkich rejonach tropikalnych
Jadalne: miąższ i duże rubinowe nasiona; owoc należy rozciąć na pół i wyłuskać zawartość łyżeczką
Smak: słodko-kwaskowaty, przypominający porzeczki lub jeżyny
Jakie wybierać: dojrzałe granaty mają błyszczącą, lekko popękaną skórkę w kolorze czerwieni lub nawet fioletu
Co można z nich zrobić: dodać do owocowych sałatek, a z gęstego soku, zwanego grenadyną, zrobić sorbet, wino lub dodać go do wielokolorowych drinków (sok osiada na dnie)
Kaloryczność: 77 kcal/100 g

4. Passiflora (męczennica jadalna)

Pochodzenie: Brazylia; obecnie uprawiana w tropikalnych rejonach Ameryki Płd., Australii, Nowej Zelandii i na Hawajach
Jadalne: galaretowaty, lepki i przeźroczysty miąższ z pestkami; owoc rozcina się na pół i wyjada zawartość łyżeczką
Smak: bardzo słodki, aromatyczny, niekiedy kwaskowaty
Jakie wybierać: passiflora jest dojrzała, gdy jej skórka robi się fioletowo-brązowa i lekko pomarszczona (owoc nie może być jednak zbyt miękki)
Co można z nich zrobić: gęste soki, sorbety, kremy owocowe, orzeźwiające koktajle
Kaloryczność: 90 kcal/100 g

5. Kiwano (ogórek rogaty, afrykański melon rogaty)

Pochodzenie: pustynia Kalahari; obecnie uprawiane są w południowej Afryce, Nowej Zelandii i Izraelu
Jadalne: podobny do ogórka miąższ i nasiona; owoc rozcina się wzdłuż na pół i wybiera miąższ łyżeczką
Smak: bardzo orzeźwiający, kwaskowaty, czasem przypomina dojrzałego ogórka
Jakie wybierać: dojrzały owoc jest soczyście pomarańczowy, ale lepiej kupować ciemnożółte, nawet z zielonymi plamami – nasiona wewnątrz będą mniejsze
Co można z nich zrobić: koktajle i sosy do deserów i lodów, można także dodać go do słodkich sałatek owocowych i sosów do mięs
Kaloryczność: 22 kcal/100 g

6. Pitaja (pitahaya, smoczy owoc)

Pochodzenie: tropikalne rejony Ameryki Południowej; uprawiane są obecnie także w południowo-wschodniej Azji, Nikaragui i Australii
Jadalne: biały lub różowy miąższ wraz z drobnymi nasionami; owoc można rozciąć na pół i jeść łyżeczką lub obrać i pokroić w plastry
Smak: łagodny, słodko-kwaskowaty, przypominający nieco agrest lub kiwi
Jakie wybierać: miękkie, ale jędrne, w odmianach jasnych skóra powinna być pomarańczowa, w odmianach ciemnych – jaskrawo czerwona i zielona
Co można z nich zrobić: można śmiało dodawać do sałatek owocowych
Kaloryczność: 50 kcal/100 g

7. Litchi (liczi, śliwka chińska)

Pochodzenie:
południowe Chiny; uprawiane dziś w całej południowej Azji, południowej Afryce, Ameryce Południowej, Australii i na Madagaskarze
Jadalne: soczysty miąższ otaczający duże nasiono; litchi z kruchej skórki możesz obrać palcami, a miąższ jeść łyżeczką
Smak: łagodny, słodki, czasem lekko kwaskowy
Jakie wybierać: świeżo dostarczone do sklepu, bo litchi dojrzewają tylko na drzewach i szybko więdną; skórka dojrzałego owocu jest równomiernie czerwona
Co można z nich zrobić: kompoty i syropy, używane są także jako dodatek do sałatek owocowych, likierów i lodów
Wartość zdrowotna: bogate źródło witaminy C
Kaloryczność: 71 kcal/100 g

8. Granadilla

Pochodzenie: środkowy Meksyk i Ameryka Środkowa; uprawiane także na zachodzie Ameryki Południowej
Jadalne: galaretowaty, kleisty miąższ i nasiona; owoc z kruchej skórki możesz obrać palcami, a miąższ jeść łyżeczką
Smak: delikatny, słodki, czasem lekko cierpki
Jakie wybierać: dojrzały owoc jest pomarańczowy lub pomarańczowo-czerwony, a jego skórka łatwo pęka pod naciskiem palców
Co można z nich zrobić: głównie sorbety, ale używane są także do drinków miksowanych w blenderze
Wartość zdrowotna: łagodzi nadkwasotę i wrzody żołądka, stymuluje trawienie
Kaloryczność: 94 kcal/100 g

9. Opuncja figowa

Pochodzenie: Meksyk; uprawiane są obecnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, Ameryce Południowej i na południu Ameryki Północnej
Jadalne: soczysty miąższ, konsystencją podobny do gruszki, i pestki; owoc rozcina się nożem i łyżeczką wybiera miąższ lub obiera i kroi w plastry
Smak: orzeźwiający, nieco kwaskowaty
Jakie wybierać: owoc nadaje się do jedzenia, kiedy jego skórka jest żółta z czerwonymi plamkami i jędrna
Co można z nich zrobić: używa się ich do sałatek owocowych oraz jako dodatek do lodów i zimnych deserów
Kaloryczność: 60 kcal/100 g

Odsłon 1 571