9 dobroczynnych właściwości wielkanocnej rzeżuchy

1. Rzeżucha to źródło kompleksu witamin – samej witaminy C zawiera tyle samo, co sok z cytryny – oraz ogromne bogactwo soli mineralnych i pierwiastków: żelaza i magnezu. 2. Dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnego jodu, rzeżucha polecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy. 3. Rzeżucha, jest drugą rośliną po orzechach laskowych pod względem zawartości wapnia, dlatego spożywanie jej zaleca się chorującym na osteoporozę – zwłaszcza tym nie tolerującym mleka i jego przetworów. 4. Rzeżucha obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki.  5. Ta roślina z rodziny kapustowatych, polecana jest w kuracjach oczyszczających organizm. 6. Rzeżucha pobudza apetyt i wspomaga trawienie. 7. Spożywanie rzeżuchy świetnie podnosi odporność organizmu. 8. Swój ostry smak rzeżucha zawdzięcza obecności glikozydu izosiarkocyjanowego, czyli siarki. Pierwiastek ten wzmacnia włosy oraz zapobiega ich wypadaniu. Poprzez krew pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. 9. Rzeżucha oczyszcza krew, dlatego z jej pomocą można leczyć trądzik, łojotok, a także inne dolegliwości dermatologiczne.

Odsłon 880