6 zielonych warzyw na wiosnę

6 zielonych warzyw na wiosnę 1. Zielona tanga- ma łagodny smak, bez goryczy. Przypomina sałatę. Stosuje się ją do kanapek, sałatek czy nawet grillowania. Zawiera witaminę A i C, jest także bogatym źródłem żelaza. 2. Młoda sałata rzymska- smakuje podobnie jak dojrzała, jednak jest nieco słodsza i miękka. Stosuje się ją do sałatek i zawijania potraw z mięsa. Zawiera witaminę A i K, a także kwas foliowy i żelazo. 3. Roszponka- jest delikatna w smaku, dość słodka. Można wykorzystywać ją do sałatek, a także do grillowania czy pieczenia jako chipsy. Zawiera witaminę A i C, wapń i żelazo. 4. Tatsoi (brasica narinosa)- ma lekko pieprzy posmak. Jej łodygi są chrupiące i łagodne w smaku. Zawiera dużą ilość witaminy K i potasu. 5. Cykoria endywia- ma lekko gorzkawy smak, dobrze znosi obróbkę cieplną i wspaniale smakuje z dodatkiem sosu. Zawiera sporą ilość witaminy A i K, a także żelaza i kwasu foliowego. 6. Szparagi- są lekko słodkie, bardzo dobrze chłoną smaki innych składników. Jest wiele ich odmian (fioletowe, zielne, białe). Są niskokaloryczne (18 kcal na 100 g). Zawierają inulinę, błonnik, glutation, wapń, fosfor, potas, witaminę C i E, beta-karoten i kwas foliowy.



Odsłon 1 110