10 produktów spożywczych, których może niedługo zabraknąć

Drastyczne zmiany klimatu i degradujący wpływ działalności człowieka na środowisko, to bardzo poważny problem. Zagraża to nie tylko życiu niektórych gatunków zwierząt, ale przede wszystkim rolnictwu. Serwis Spoon University wyróżnił 10 produktów żywnościowych, które mogą w niedługim czasie zniknąć ze sklepowych półek oraz z… powierzchni Ziemi.



1. AWOKADO
Aby wyhodować ok. 30 g tego owocu potrzeba aż 35 litrów wody. Niestety kraje, w których uprawia się awokado, dotknięte są suszą. To między innymi dlatego tak dużo kosztuje ten owoc. Naukowcy z laboratorium Lawrence Livermore zbadali, jaki wpływ mają zmiany klimatyczne m.in. na plantację awokado w Kalifornii. Eksperci szacują, że w ciągu następnego stulecia zbiory awokado będą o 40%niższe niż obecnie.

2. CIECIERZYCA
Podobnie jak awokado, ciecierzyca lubi wodę. Aby wyprodukować ok. 30 gramów popularnego składnika hummusu, trzeba zużyć 290 litrów wody. Z powodu suszy światowa produkcja ciecierzycy spadła już o 40%.

3. KAWA
Według badań przeprowadzonych przez Królewskie Ogrody Botaniczne w Wielkiej Brytanii prawie wszystkie obszary (99,7%), na których uprawiana jest arabika, do 2020 roku zostaną dotknięte skutkami zmian klimatycznych. Farmerzy uprawiający najlepsze ziarna, muszą przenosić swoje plantacje coraz wyżej w góry, aby zapewnić roślinom odpowiednie warunki, jednak niedługo nie będzie już dokąd uciekać. Najgorszy scenariusz zakłada, że dzikie krzewy arabiki mogą zniknąć do 2080 roku.

4. RYBY
Ryby wszystkich gatunków są łowione szybciej, niż się rozmnażają. Do tego dochodzą zanieczyszczenia wód spowodowane działalnością człowieka. Ponadto, temperatura wody wzrasta, a procent zasolenia morza spada. Sytuacja dotyka również Bałtyku. Szwedzcy naukowcy ostrzegają, że jeśli nie zostaną podjęte żadne działania, zmniejszy się populacja dorsza bałtyckiego, gdyż jego reprodukcja będzie znacznie trudniejsza. Przewiduje się, że do roku 2050 wyłowione zostaną niemal wszystkie jadalne ryby z mórz i oceanów – oczywiście stanie się tak tylko wtedy, jeśli do tego czasu nie wprowadzimy istotnych zmian w tej kwestii.

5. ORZESZKI ZIEMNE
Uprawa orzeszków arachidowych wymaga stabilnego klimatu. Niestety obecnie jego wahania sprawiają, że plony są słabe. Eksperci przewidują, że już w roku 2030 może pojawić się poważny kryzys związany z dostępnością fistaszków.

6. SYROP KLONOWY
Zmiany klimatyczne sprawiają, że o odpowiednie warunki (bardzo niskie temperatury nocą i wysokie za dnia) do produkcji syropu jest coraz trudniej. Wygląda więc na to, że możemy wkrótce spodziewać się poważnego kryzysu w tej kwestii.

7. MIÓD
Pszczoły, m.in. poprzez działalność człowieka, masowo wymierają i są zagrożone na całym świecie. W ciągu ostatnich 10 lat wyginęło ich aż 40%. Nic więc dziwnego, że produkowany przez nie miód również znalazł się na tej liście.

8. CZEKOLADA
Problem zmian klimatycznych dotyka również krzewów kakaowca. Susza sprawia, że coraz trudniej wyprodukować kakao. Według raportu przygotowanego przez Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Tropikalnego, w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej – które razem produkują 53% kakao na świecie – do 2050 roku temperatura globalnie wzrośnie o 2°C. To zintensyfikuje suszę i spowoduje jeszcze większe niedobory wody tak potrzebnej do upraw.

9. PSZENICA DURUM
Pszenica durum, z której produkuje się wyśmienite włoskie makarony, znajduje się na liście również z powodów zmian klimatycznych. Susza i wysokie temperatury sprawiają, że uprawa jest coraz trudniejsza. Przewiduje się, że plony pszenicy w niedalekiej przyszłości drastycznie spadną i mogą zniknąć na dobre.

10. WINO
Najlepsze wino powstaje z winogron, które zebrane są po obfitej ulewie poprzedzonej długą suszą. Z powodu zmian klimatycznych deszcze padają coraz rzadziej, co wpływa na jakość trunków. Niektóre winorośle wręcz usychają. Te wszystkie trudności prowadzą m.in. do wzrostu cen wina.

Odsłon 33 489